kake

Baketips

Her finnes noen enkle tips som kan være nyttige å lese før du går i gang med bakingen.

Noen tips før du starter

  1. Når du skal bake er det lurt å finne frem alle ingrediensene og veie eller måle opp det du trenger før du starter
  2. Til gjærdeig eller myke kaker, er det lurt å la Melange ligge ute på kjøkkenbenken en stund før du begynner
  3. Vær tålmodig når du skal røre sukker og Melange hvitt til kakedeigen. Blandingen skal bli hvit og luftig og sukkeret skal være godt oppløst. Da blir kaken best.
  4. For at kaken skal bli luftig og fin, er et tips å vende hvetemelet forsiktig ned i kakerøren
  5. Hold igjen litt av hvetemelet når du baker gjærbakst. Jo løsere deig, jo saftigere blir resultatet. Det er dessuten lettere å tilsette mer mel til en klissete deig enn å tilsette mer væske i en gjærdeig som er for fast.
  6. Gjærdeigen skal behandles varsomt når den er ferdig hevet. Kraftig elting på bakebordet kan gjøre deigen mindre elastisk.
  7. De fleste deiger til småkaker som skal kjevles eller trilles har godt av å hvile i kjøleskapet over natten.
  8. Det er et godt råd å bake en «prøvekake» når du lager småkaker. Da har du mulighet til å justere på mengden hvetemel, tykkelsen, og steketiden før du starter bakingen for alvor.
  9. Kjøkkenmaskin er til god hjelp når du skal bake boller og annen gjærbakst. Maskinkraften hjelper deg med å få eltet deigen skikkelig slik at den blir elastisk og god å arbeide med, gjerne i 10-15 minutter.
  10. Hvis du har tilgang på kjøkkenmaskin når du skal bake boller, anbefaler vi å elte inn terninger av romptemperert Melange, fremfor smeltet. Vi synes dette gir saftigere boller. Prøv denne metoden neste gang du baker med yndlingsbolleoppskriften din!


Litt informasjon om de viktigste råvarene

Egg
Egg gir volum og gjør gjærdeig og formkaker luftige. Egg er også fint å pensle gjærdeig med. Bland egget med noen dråper vann og noen få korn salt, så blir det lettere å røre ut.

Gjær
Fersk gjær består av rendyrket gjærsopp. Ved hjelp av syre omdanner syren gjærsopp til kullsyre, som igjen hever deigen. Når du skal dele en pakke med gjær, gjør det diagonalt for nøyaktig mengde. Fersk gjær må ikke fryses, da dette vil ødelegge gjærcellene.

Sukker
Sukker er fast ingrediens når du skal bake kake. I gjærdeig hjelper sukkeret til med hevingen, og i småkaker og formkaker er sukker viktig for kakenes konsistens.

Mel
En grunnregel er: Jo mindre mel, jo bedre kake. Mel er lett å feildosere, så bruk gjerne en vekt som gir mer pålitelig mål enn et litermål.

Her finner du flere tips og råd om hvordan du lykkes med gjærdeig , julekaker , konfekt og andre kaker .

God fornøyelse!